Doorgaan op het dak van de wereld

De kirgizische nomaden van Afghanistan noemen hun bergland ‘Bam-e Dunya’: het dak van de wereld. Dit klinkt misschien poëtisch en mooi, de Pamirbergen zijn ook onvoorstelbaar mooi, maar de Kirgiezen bevinden zich er tussen leven en dood, op het randje van de menselijke overlevingskansen. Het nomadenland van de Kirgiz bestaat uit twee lange valleien die door gletsjers zijn gevormd, diep tussen de grote bergen van Centraal-Azië gepropt. Het overgrote deel ligt boven de 4000 meter. Met temperaturen bijna altijd onder nul is landbouw er onmogelijk, terwijl de valleien waar het vee graast en de yurts staan een vrije loper vormen voor ijskoude bergwind.

Om de dichtstbijzijnde weg te bereiken moeten de Pamir Kirgies een reis van drie dagen maken, te voet op een pad waarbij elke misstap potentieel dodelijk is. De dichtstbijzijnde stad, een met winkels en een ziekenhuis met basisvoorzieningen kost een extra dag reizen. Deze vorm van intense isolatie is de reden achter het rampzalige sterftecijfer van de Kyrgyz. Het kleinste ongemak, een verstopte neus of een hoofdpijn kan al leiden tot de dood. Laat staan de geboorte van een kind.

De Afghaanse Pamirs vormen een handvat van 350 kilometer lang, de Wahkan-Corridor genaamd, naar de uitgestorven oostgrens met China. Een levensgevaarlijk bergpad leidt naar de officieel gesloten zuidgrens met Pakistan, en ten noorden is er de gesloten grens met Tadzjikistan. Eenmaal in het jaar, iedere oktober, wordt de noordgrens geopend voor de humanitaire hulp van de regering van de Kirgizische Republiek, samen met een filmploeg van de Kirgizische staatstelevisie en de nationale radio-omroep.

De persdienst van de Kirgyzische regering doet verslag aan Kyrtag, 24 oktober 2018

Een humanitaire expeditie, georganiseerd door de regering van de Kirgizische Republiek, heeft humanitaire hulp verleend aan etnische Kirgiezen die in de grote en kleine pamirs van de Islamitische Republiek Afghanistan wonen. Verslag door de persdienst van de regering van de Kirgizische Republiek:

20 ton bloem, 4 ton suiker, 4 ton pasta en andere voedingsmiddelen werden aan de Pamir Kirgies geleverd. Evenals 20 kubieke meter brandhout, 120 ovens en medicijnen. De Pamir Kirgiezen dankte de regering van de Kirgizische Republiek en het Kirgizische volk voor de broodnodige hulp.

Naast vertegenwoordigers van staatsorganen, werd de expeditie bijgewoond door een cardioloog, kinderarts, verloskundige-gynaecoloog en een filmploeg van de staatstelevisie en radio-omroep van de Kirgizische Republiek “ElTR”.