Strijd tegen bendegeweld: El Salvador herverdeelt 3000 gedetineerde MS gangleden

El Mundo 29-07-2019 Antonio Soriano

Op zaterdag en zondag heeft El Salvador drieduizend bendeleden van de MS-structuur naar verschillende gevangenissen in het door geweld geteisterde land overgebracht om te voorkomen dat de gang misdrijven uit de gevangenis blijft bestellen.

922 gedetineerden werden op zondag per bus vervoerd vanuit het Chalatenango strafcentrum naar Ciudad Barrios, San Miguel. Tegelijkertijd werden 579 bendeleden vanuit Ciudad Barrios verplaatst naar Chalatenango. Op zaterdag werden ook al 1500 bendeleden gemobiliseerd.

Het beleid van de sinds juni verkozen President Nayib Bukele is gericht op het verminderen van El Salvadors hoge aantal moorden en andere geweldsmisdrijven, welke ”vaak besteld worden door hen achter tralies,” zei President Bukele.

Directeur, Osiris Luna, was verantwoordelijk voor de remobilisatie. 

“De herverdeling sluit de communicatie met criminelen in het buitenland af en ontmanteld de connecties tussen gangleden die voor lange tijd in dezelfde gevangenis verblijven”, verklaarde het Directoraat-Generaal van Strafzaken via twitter.

Geen bestand

Hetzelfde Twitter-account benadrukt nadrukkelijk dat de directeur van de criminele centra, Osiris Luna, ”zich niet zal lenen voor wapenstilstanden of duistere pacten met criminele structuren.”

MS-13 werd geboren Los Angeles in de late jaren 70, ontwikkelde door de komst van meer Salvadoranen op de vlucht geslagen voor de burgeroorlog die woedde in het Latijns-Amerikaanse land. De groep versplinterde, met Barrio 18 ontstond een belangrijkste rivaal, en beide groepen maakten een exorbitante groei door in gevangenissen van de Verenigde Staten alvorens in El Salvador te belanden via massale deportaties. Tussen 2001 en 2010 deporteerde de Verenigde Saten 40.429 voormalig gedetineerden naar El Salvador, volgens het Department of Homeland Security.

Ijzeren vuist

De regering van El Salvadoor ontving de gangleden met ”ijzeren vuist.” Toen die aanpak faalde werd een poging gewaagd om wapenstilstand te smeden in 2014. Het verbond desintegreerde niet lang na haar stichting, en werd opgevolgd door een nieuwe golf aan bendegeweld.