‘Accra zal nooit de schoonste stad van Afrika worden met zo veel verwarde mensen op straat’

GRAPHIC 27-08-2018 DESMOND KOFI TAWIAH

De Ghanese hoofdstad zal nooit schoonste stad van Afrika worden als de overheid geesteszieke mensen niet van de straten haalt om ze te behandelen, verklaart de Ghanese autoriteit voor geestelijke gezondheid.

Volgens Kwaku Brobbey, hoofd communicatie, laten geesteszieke mensen veel zwerfvuil achter op straat, en omdat sommigen gewelddadig zijn vormen ze soms zelfs een bedreiging voor voetgangers.

Mensen met een verstandelijke beperking belanden steeds vaker op de straten van Accra, en volgens de autoriteit komt dit doordat er geen financiering is om geestelijke gezondheidszorg te bieden in zorginstellingen, als ze daar naartoe worden gebracht.

“Wanneer hun familie zich realiseert dat ze de geestelijke gezondheidszorg niet kunnen betalen, raken ze gefrustreerd en laten ze hun zieke familielid op straat achter,” Kwaku Brobbey .

Aan de Daily Graphic verteld Brobbey dat, om de straten vrij te maken van geesteszieke mensen, de MHA gratis geestelijke gezondheidszorg moet kunnen leveren, zoals de Mental Health Act bepaalt.

Gebrekkige financiering

Sinds jaren slagen de regeringen van Ghana er niet in om effectieve financiering op te zetten voor de geestelijke gezondheidszorg, volgens Brobbey, en als er al budget wordt verstrekt gaat het om volledig ontoereikende bedragen waarmee zorg verlenen onmogelijk is.

“Hoewel de Mental Health Act 846 bepaalt dat geestelijke gezondheidszorg gratis moet zijn, is dat op dit moment niet zo. Sinds het geestelijke gezondheidsfonds is opgericht hebben we geen overheidsbudget ontvangen.”

“Af en toe, pas op het moment dat psychiatrische ziekenhuizen dreigen te sluiten door geldgebrek, komt de overheid aanzetten met wat budget, maar dan hebben we het niet over het soort budget dat werkelijk kwalitatieve gezondheidszorg kan bieden voor geesteszieken,” zegt Brobbey.

Half-way homes

Er zouden half-way homes aangeboden moeten worden aan geestelijk gehandicapten, vindt Brobbey, omdat veel behandelde patiënten het moeilijk vinden om opnieuw mee te draaien in de echte maatschappij. De meeste van hen zijn na de behandeling namelijk hun sociale vaardigheden vergeten, zoals hoe vaak te baden, netjes te eten en hoe om te gaan met andere mensen.

“Het helpt hen om betere mensen te worden en zich aan te passen in de samenleving, tegelijkertijd zal het aantal geesteszieke patiënten in onze psychiatrische ziekenhuizen verminderen,” aldus Brobbey.